123 Scrabble! Hur man börjar spela

Hur börjar man spela Scrabble? – denna fråga ställs av tusentals människor som aldrig har stött på det här spelet än. Några av dem ger upp till och med att försöka eftersom reglerna verkar för komplicerade. Det är synd, för det är inte så – Scrabble (eller dess variant – online Wordfeud) är ett lätt ordspel som helt enkelt handlar om att bilda bokstäver till ord. Vad ska du veta om det i början? Här är vår korta handledning!

1.Spela några Scrabble-kloner

Det är bäst att lära sig genom att försöka. Den traditionella versionen av Scrabble skiljer sig från onlineversionerna främst när det gäller ordbonusar. I originalet borde du helt enkelt lägga en bokstav på rutan med bonusen, medan det i Wordfeud är viktigt att matcha brickor av en viss färg till rutorna markerade med den färgen. Det här är inte så stora skillnaden, men du kan få mer flexibilitet genom att prova några spel. Medan det är i ett senare utvecklingsstadium värt att fokusera sig på ett område, är det i början bäst att lära sig så många Scrabble-sorter som möjligt.

2.Skriv ut en lista över tvåbokstaviga ord

Till en början kan även antalet tvåbokstaviga ord (för att inte tala om trebokstaviga ord) verka överväldigande. Därför är det värt att skriva ut åtminstone de första och titta på dem under dagen. Vår förmåga att minnas oavsiktligt är riktigt bra. Så varför inte använda detta för att lära sig ordförråd för Scrabble?

3.Försök också lära dig ordens betydelse

Det mänskliga sinnet kommer mycket lättare ihåg ord som är associerade med något. Därför, om du tänker inte bara vinna ett spel eller två utan uppnå en långsiktig effekt, kan du läsa en av online Scrabble- eller Literak-ordböckerna (till exempel på Scrabblemania) med betydelsen av enskilda ord. Inte bara kommer det att tillåta dig att fritt använda deras sorter, det kommer också att berika din kunskap!

4.Ta emot bättre motståndare

Du kan förbättra din rankning genom att spela med många svaga motståndare. Naturligtvis är vinnande en god bit för alla ambitiösa spelare, och poäng tjänas inte genom att förlora, men i det långa loppet är det en återvändsgränd att undvika de bättre. Du kommer att lära dig mest av dem du inte kommer att vinna på länge. Men när du gör det och efter några månader (eller till och med år) vinner du äntligen, blir tillfredsställelsen desto större.

5.Kontrollera onlineordböckerna

Många spelare tycker att det är olämpligt att kontrollera ord när de spelar. I den klassiska versionen av Scrabble är det lätt att se om någon använder ordboken under spelet, men det är mycket svårare på Internet. Ändå förbjuder det inte de oficiella reglerna. Var dock medveten om att detta till och med kan uppfattas av vissa som ett slags wordefeudfusk. Men att läsa onlinedatabaserna före eller efter spelet inte bara är helt ärligt utan också nödvändigt för att lära sig fler ord och bli en bättre spelare.

6.Kom ihåg lektioner i svenska

Att komma ihåg även tusentals användbara ord får oss inte att använda dem omedelbart i alla möjliga varianter. När allt kommer omkring, i svenskan åtföljs en stor del av enstaka verb (inklusive particip) med till och med flera variationer. Det är svårt att memorera alla. Så låt oss gå tillbaka grundskolan eller gymnasiet och komma ihåg grammatikreglerna.

7.Undvik inte andra tidsgränser

De flesta spelare specialiserar sig förr eller senare på en viss tidsgräns och föredrar om det är ett omedelbart spel, till och med ett spel på fem minuter eller ett längre, tjugo minuter eller en halvtimme. I början är det dock värt att spela matcher i många varianter. Inte bara kan du ta reda på vilken som passar dig bäst, det är också en idealisk möjlighet att lära sig olika strategier för att vinna.

8.Spela, spela och spela igen!

Det sista tipset är kanske det mest triviella, men alla scrabblespelare kommer att berätta för dig – ingenting kan ersätta det riktiga spelet! Naturligtvis är det en mycket viktig sak att finslipa dina grammatiska färdigheter, observera duellerna på yt, läsa guider (som den här), plugga tvåbokstaviga ord och lära sig innebörden av enskilda ord. Det är bara att erfarenhet inte kan erhållas genom att läsa teori. Genom att spela lär du dig om dina styrkor och svagheter, om vad du behöver förbättra och vad som fungerar i ditt spel så bra att du kan tävla i detta avseende med mycket mer erfarna fans av Scrabble och Wordfeud. Så – dammsug de dammiga lådorna med brädspel, installera appar och kämpa för en plats i rankingen – varje mästare måste ha sin första gång, de högsta poängterade orden ligger fortfarande framför dig!

Nedan är listan över scrabble-relaterade webbplatser på andra språk som kan vara av intresse för dig.

www.licznik-słów.pl

www.tricher-au-scrabble.net

www.wordlist.eu

www.aide-scrabble.fr

www.scrabblemania.pl

www.scrabblemania.fr

www.scrabblemania.de

www.scrabblemania.nl

www.scrabblemania.net

www.scrabblemania.it

www.scrabblemania.dk

www.scrabblemania.es