Krosors – stamfadern till Scrabble – var kom den ifrån? Vad är dess historia?

Scrabble förhistoria. Var kom ordet arrangemang i Scrabble ifrån? Scrabble och korsordets historia.

När man tittar på Scrabbles världsomspännande popularitet är det svårt att glömma dess verkliga ursprung. Det är naturligtvis ett korsord. Ordpussel där mottagarens uppgift är att skriva in tidigare gissade ord på rätt platser.

Att definiera begreppet korsord låter nästan löjligt just nu. När allt kommer omkring vet var och en av oss vad ett korsord är. Precis som vi vet vad Scrabble är. Men det var inte alltid så. Vad är uppkomsten av det populära korsordet och därmed också spelet Scrabble? Vi tittar på dess historia.

Hundra år gammal Scrabble

När man tittar på uppkomsten av ordordning kan du gå tillbaka till 1700- och 1800-talet. De första ordpusslarna av denna typ uppträdde omkring 1795. De var dock mycket enklare och baserade endast på att konstruera ord på ett sådant sätt att de passade både vertikalt och horisontellt.

Ursprunget till själva ordet “korsord” spelades in 1862. Då uppträdde det i den amerikanska tidningen “Our Young Folks”, avsedd för de yngsta. Ordets form var dock något annorlunda än den moderna (“ordkors” och inte “korsord” som det är nu)

Historiskt sett var närvaron ofta begränsad till böcker eller tidskrifter för barn. Detta hade lite att göra med komplexiteten i Scrabble.

1900-talet – verklig början

Korsordet, som vi känner det idag, uppträdde inte förr 1913. Det visades i New York World-tidningen som ett verk av Arthur Wynne. Denna engelska journalist är därför allmänt krediterad som den verkliga uppfinnaren av korsordet.

Denna tidning är också ansvarig för den slutliga konsolideringen av det engelska ordet “crossword” (från vilket det svenska “korsordet” kom). Den tidigare accepterade ordordningen ändrades för publicering av dess grafik.

Från korsord till Scrabble

Under de närmaste åren började korsord publiceras i en serie tidskrifter. Vid 1920-talet hade de redan börjat vara ett slags fenomen, kommenterade och diskuterade villigt bland tidningsläsare. De första böckerna började dyka upp, alla fyllda med korsord.

Den engelska termen “crossword” kom in i Oxford-ordboken 1933. Detta var två år efter att New York-arkitekten Mosher Butts uppfann spelet Scrabble. Han kallade det då “criss-cross” – även i nomenklaturen, utan tvekan inspirerad av ett korsord.

Scrabble utan ett korsord? Omöjlig

Så det kan inte förnekas att Scrabbles ursprung är oupplösligt kopplat till korsord. Vad som är fascinerande är hur detta populära brädspel designades strax efter att korsordet tog form. Det verkar säga något om dess medfödda potential att fascinera publiken och få dem att utforma sina egna ordpussel.

Idag förblir både korsord och Scrabble ett av de mest populära och samtidigt de enklaste ordlecker. När jag ser tillbaka är det dock inte svårt att få intrycket att deras historia inte är så gammal som det kan tyckas. En sak är dock säker – de kommer definitivt att stanna hos oss länge.