Lek bortom reglerna – de mest intressanta spelen som utökar idén om Scrabble

De mest intressanta variationerna av Scrabble. Inte bara Scrabble – ordspel som spelar med idéer. Alternativa Scrabble-varianter.

Scrabble, som utan tvekan är det mest populära ordspelet i världen, har många varianter och alternativa versioner. De skapas genom att kreativt ändra reglerna för basspelet. Tack vare detta kan de överraska fans och presentera dem för nya intressanta utmaningar.

Vi tittar på några intressanta Scrabble-varianter. Hur kan ett spel du tror att du vet mycket väl förändras? Här är de ovanliga Scrabble!

Anagram

De enklaste sätten att implementera Scrabble-modifieringarna är att ändra spelreglerna utan att påverka de element som används. En av dem är Anagram. I den här varianten av spelet används endast bokstavsblock utan användning av ett bräde.

Brickor placeras med framsidan nedåt på den platta ytan. Spelare turas om att upptäcka enskilda bokstäver. De ger sig några ögonblickar att titta på den synliga uppsättningen. Den som märker ett potentiellt ord bland bokstäverna kan ta det och placera det framför sig.

Denna variant av spelet kännetecknas av en snabb takt och lite stillestånd. Det finns inte mycket tid att tänka här. Tack vare detta är det en variant som är populär bland Scrabble-spelare, som övar färdigheter som är användbara under tävlingar i den.

“Grön” Scrabble

Denna variant av spelet introducerar bara en, men en modifierande spelförändring. Den använder samma uppsättning som vi använder i ett normalt Scrabble-spel – alla bokstäver och brädet. Den enda skillnaden är att “ämnen” är “återvinningsbara” – därav termen “grön” Scrabble.

Det fungerar som följer – varje spelare som börjar sin tur innan han skriver ett ord får ta en av “blankorna” från brädet och ersätta det med motsvarande bokstav. Så om “tomt” användes för att ersätta bokstaven “Å” i ett ord, kan spelaren som har det i sitt set placera det där och ta blankt för återanvändning. Det är dock viktigt att han ersätter den med exakt samma bokstav – det kan inte vara annorlunda, även om resultatet också skulle vara ett acceptabelt ord.

Scrabble Solitaire

Denna variant av spelet är avsedd för dem som vill öva sina färdigheter i Scrabble, men inte har en motståndare just nu. Det har exakt samma regler som i normal Scrabble-spel – med en skillnad. Det spelas på egen hand.

Spelaren spelar sedan nästa varv enligt reglerna och ordnar orden en efter en. I den här varianten kan du spela mot tiden – försöka få så många poäng som möjligt inom en begränsad gräns. Du kan också sikta på att få maximalt antal poäng utan tidsbegränsning.

Super Scrabble

Mer komplexa Scrabble-variationer kräver andra element. Ett exempel på en av dem är Super Scrabble. Denna version av spelet introducerades 2004 med målet att skapa en mer spännande men utmanande version av spelet.

Super Scrabble kännetecknas därför av en större tavla – 21×21 istället för 15×15. Den använder också dubbelt så många bokstäver än i grundversionen av Scrabble. Det finns fler poäng och högre bonusar (upp till en fyrdubbla) på brädet.

Tack vare detta i denna version av Scrabble är strategiskt tänkande och användning av styrelsens möjligheter viktigare.

Junior Scrabble

Denna version av Scrabble är designad för de yngsta. Tavlan är större och har ord på ena sidan. Spelarens uppgift här är bara att placera bokstäver på ett sådant sätt att ordna de ord som syns på den från början. Detta gör att de yngsta Scrabble-spelarna kan behärska spelreglerna och lära sig det nödvändiga sättet att tänka.

När de känner sig bekväma med Scrabble-spelet kan de vända brädet. På baksidan hittar de redan en tavla som liknar den som finns i den “vuxna” versionen av Scrabble.

Vår enda gräns är vår fantasi

Dessa är naturligtvis bara några exempel på de olika Scrabble-varianterna. I praktiken hindrar ingenting spelare från att göra sina egna modifieringar för att diversifiera spelet. I synnerhet de som inte kräver några ändringar av de element som används.